Agenda (actueel)

Weekend-agenda

Nu via één muisklik bereikbaar: het overzicht van de agenda met kalender

Login om meer te lezen

Reacties uitgeschakeld voor Weekend-agenda

Betuwe, 20 t/m 22 april 2018

Na een aantal weekenden te zijn mee geweest, leek het mij ook wel leuk om een weekend te organiseren. Anderhalf jaar geleden ben ik naar de Betuwe verhuisd en ik dacht: wat is nu beter dan een weekend in de eigen regio te houden.

We beginnen op vrijdagavond 20 april bij een camping in Culemborg.

Login om meer te lezen

6 Reacties

De Kobbeduinen, Schiermonnikoog, 26 t/m 29 april 2018 (Koningsdag)

101 Redenen om naar Schiermonnikoog te gaan. En misschien zijn jullie wel helemaal enthousiast geworden door het vogelweekend. Ik wil zelf graag een dag door de Kobbeduinen struinen. Altijd nat, maar extra paar gympen mee?

Login om meer te lezen

Geen Reacties

Maasheggen en Maasduinen, 4 t/m 6 mei 2018

Dit weekend lopen door “mijn achtertuin” de Maasheggen en Maasduinen. Liggend in de uiterwaarden van de Maas vormt het eeuwenoude landschap van de Maasheggen een bijzonder ecosysteem, waar een aantal zeldzame planten- en diersoorten voorkomen. Er komen bijvoorbeeld dassen voor en de dichte heggen vormen ook een prima broedplaats voor allerlei vogels. In deze tijd staan de slee- en meidoorn doorgaans volop on bloei.

Login om meer te lezen

Geen Reacties

Drents-Friese Wold, 9 t/m 13 mei 2018 (Hemelvaart)

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een groot aaneengesloten natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe. Het ruim 61 km² grote nationale park bestaat uit bos, heide en stuifzanden. Het karakter van het gebied is in belangrijke mate beïnvloed door de esdorpencultuur. Grote delen zoals het Doldersummerveld, Aekingerzand, Berkenheuvel en Wapserveld werden eeuwenlang door de boeren uit de omliggende dorpen gebruikt voor het begrazen door schapen. Door deze eeuwenlange begrazing en het afsteken van plaggen voor de potstalcultuur, werden mineralen afgevoerd en verschraalden grote delen van de zure zandgrond. Op die plaatsen ontstonden heidevelden en soms stuifzand. Het Aekingerzand bij Appelscha heet in de volksmond ook wel de ‘Kale duinen’. Met name op die stuifzanden ontstonden kleine heuveltjes of duintjes. Later, in de 19e eeuw, na de uitvinding van kunstmest, werden die stuifzanden en heideterreinen (of ‘woeste gronden’) bebost.
Men plantte er inheemse soorten als eiken en grove dennen, maar ook uitheemse soorten als Douglas spar, Amerikaanse eik of Japanse lariks.
De Vledder Aa neemt een bijzondere plaats in in dit nationale park. Deze beek is de enige in Nederland die zijn bovenloop volledig in een natuurlijke omgeving heeft liggen. In de jaren 2002 en 2003 is gewerkt aan natuurherstel van de bovenloop van deze beek. Ook het beekdal van de Tilgrup, een beek die in de Vledder Aa uitmondt, werd gedeeltelijk weer hersteld.
Tevens werd de kunstmatige instroom van gebiedsvreemd en vervuild water uit de Drentsche Hoofdvaart via de Tilgrup naar de Vledder Aa afgesloten.

Login om meer te lezen

Geen Reacties