De Pen – 130 Bert Riensema

NAAM: Bert Riensema
LEEFTIJD: 50
BURGERLIJKE STAAT: Getrouwd met Margo 
KINDEREN: Jonas, Mieke en Wouter 
BEROEP: Business Controller bij Zorginstelling Amaris
HOBBY’S NAAST RUGZAKLOPEN: Fietsvakanties, Duitse Geschiedenis, verzamelen oude jazz elpees, oude 8 mm camera’s. 

JE KUNT ME ’S NACHTS WAKKER MAKEN VOOR? 
Sneeuwval! Dat heeft altijd iets magisch. 

WAAROM IK LID BEN GEWORDEN VAN DE RUGZAKLOPERS?
Ik vind het heerlijk om te lopen met rugzak en doe het al sinds mijn 16de. Maar het is lastig om wandel-gezelschap te vinden in mijn vriendenkring. Ik vind het leuk om ervaringen te delen, en dat mis je als je alleen loopt. Bovendien vliegen de kilometers voorbij als je aan het kletsen bent, is mijn ervaring. De Rugzaklopers voorzien dus helemaal in die behoefte.
Daarnaast moest ik door corona veel thuiswerken en werd -net als voor velen- mijn wereld heel erg klein. Ook vervielen veel afspraken in de weekenden, omdat sport van de kinderen stil kwam te liggen en feestjes en theater werden geannuleerd. Ik vond het daardoor extra fijn om in de weekenden op pad in de natuur te zijn en nieuwe wandelplekken te ontdekken. Ook het ongedwongene en het verrassende wie je weer tegen gaat komen, maakt het zeer aantrekkelijk. Ik heb al veel leuke mensen ontmoet en je hebt altijd wel iets te bespreken met zo’n gemeenschappelijke hobby. Ik ben nog niet zo lang lid, maar dankzij corona al veel weekenden mee geweest. 

HOE LANG IK AL LID BEN VAN DE RUGZAKLOPERS? 
Vanaf augustus 2021. 

WAT WAS JE EERSTE RUGZAKLOPERSWEEKEND? 
Dat was De Peel in september vorig jaar. Dat was een goed begin: mooi weer, mooie wandeling en een heel leuk gezelschap. 

WAT IS MIJN MOTIVATIE OM MET DE RUGZAK TE LOPEN?
Het fysiek bezig zijn en de eenvoud van alles bij je te hebben in je rugzak. In 1999 ben ik samen met mijn vrouw een jaar wezen backpacken. Het gelukzalige gevoel dat we toen ervoeren om met een rugzak de wereld in te trekken is onbeschrijfelijk. Ik ervaar die kriebels ook als ik vrijdagmiddag met mijn rugzak op de trein stap voor een weekend met de Rugzaklopers. 

MIJN LEKKERSTE KAMPEERGERECHT?
Ik ben geen uitgebreide koker als ik met de rugzak op pad ben. De vriesdroogmaaltijd van Lyo en dan met name de Beef Stroganoff is niet te versmaden. Deze is alleen online te verkrijgen en niet altijd beschikbaar, dus misschien niet verstandig om het hier te vermelden. 

WAT ER ALTIJD IN MIJN RUGZAK ZIT?
De smartphone blijft voor mij toch wel een groot wonder: fototoestel, muziek, gps, treinplanner, leesboeken, betaalmiddel, dat is toch eigenlijk onvoorstelbaar voor 200 gram! Dit klinkt natuurlijk niet helemaal als back-to-basic, maar die gaat dus altijd mee.
Wat ik tegenwoordig ook standaard meeneem is een stoeltje. Dat was toch wel even een drempel en heb ik lang over lopen dubben, maar nadat ik de stap heb genomen ben ik er heel blij mee. En het valt me op dat er ook jongere lopers zijn met stoeltje. 

WAT HET GOEDKOOPSTE ARTIKEL IN MIJN RUGZAK IS?
Een mini kaartspel. Gekocht bij een Chinese website voor 56 cent. Het allergoedkoopste is echter een zakje zout dat ik soms buitmaak bij een Hema restaurant. Ik heb me daar overigens populair mee gemaakt toen wij met de RZL op een boerderijcamping stonden en er verse eitjes waren. Aangezien verder niemand zout bij zich had heb ik mijn buit toen gedeeld met de mede- rugzaklopers. 

WAT HET OUDSTE ARTIKEL IN MIJN RUGZAK IS? 
Mijn Odlo thermische shirt. Gekocht in 1998. Ik weet nog dat ik toen tussen twee zat te twijfelen en toch voor de duurste ben gegaan. Beste koop ooit. Wat die al heeft meegemaakt wil je niet weten, maar hij is nog steeds goed en zit nog steeds lekker en ziet er nog steeds hetzelfde uit. Hij kleedt alleen iets minder slank af dan 24 jaar geleden. Wellicht toch iets gekrompen……. 

WAT VOOR TENT IK HEB EN WAAROM?
BIG Agnes 3 UL. Dat is een lichtgewicht tent voor 2 personen. Voor een RZL weekend misschien wat groot, maar ik kan er ook samen met mijn partner in, of een vriend waar ik fietstochten mee maak. Ik heb overigens gemerkt dat het ook alleen best wel prettig is om in je eentje een ruime tent te hebben. Handig bij het omkleden en je kan lekker veel rotzooi maken. 

WAT MIJN GROOTSTE KAMPEERMISKOOP IS? Echt grote miskopen kan ik niet zo bedenken. Ik heb wel eens in een opwelling een hoed gekocht bij een outdoorwinkel. Ik dacht dat ik er dan uit zou zien als Indiana Jones, maar in de praktijk viel dat tegen. 

WAT MIJN FAVORIETE KAMPEERPLEK IS?
Eigenlijk ga ik niet vaak naar dezelfde kampeerplek. Wat ik wel een ontdekking vond vorig jaar, toen ik met een vriend de Sint Jacobsroute fietste, was domein Roosendael vlak bij Mechelen. Hij staat niet duidelijk als camping op internet, maar je kan daar prachtig kamperen in een prachtig gebied waar verder geen mooie campings te vinden zijn. In de herfst ben ik daar met het gezin terug geweest in de trekkershut. Echt een aanrader. 

WAT MIJN RAMPZALIGSTE KAMPEERNACHT WAS? 
Ooit heb ik met een vriend wild gekampeerd in de Ardennen. We konden geen vlak stuk vinden en hebben de tent toen behoorlijk scheef opgezet. We dachten dat dat voor een nachtje moest kunnen. Verschrikkelijk! We werden om het half uur wakker omdat we weer lepeltje lepeltje lagen in de rechterhoek van de tent en de haringen en tentstokken het dreigden te begeven. 

NU JE EEN TIJDJE MET DE RUGZAKLOPERS MEELOOPT, WAT VIND JE HET MEEST OPMERKELIJKE VAN ONZE CLUB?
Ik heb 5 weekenden meegelopen en heb inmiddels voor de eerste keer een weekend georganiseerd. Misschien had ik steeds geluk, maar de leuke mensen en  de goede sfeer vallen me iedere keer op. Ook vind ik het leuk dat er ook tijd wordt genomen voor horeca voor wie wil. Plezier en vrijblijvendheid zijn belangrijk. De meest fanatieke grammerschrapper heb ik betrapt op het meenemen van een liter wijn. 

Daarnaast schept het een band dat je met soortgenoten bij elkaar bent met wie je dezelfde maffe hobby deelt. Het gaat daardoor ook snel en vaak over materiaal. Zo was er een loper die een eigen lichtgewicht brander had gemaakt en vertelde dat hij met magneet en meetlint de supermarkt in ging op zoek naar het ideale blikje hiervoor. Wij rugzaklopers begrijpen dat, aan collega’s valt zoiets niet uit te leggen. 

BONUSVRAAG VAN MARIKE: 
Je bent bezig geweest met het vernieuwen van je spullen. Kun je je top 3 van materialen met ons delen? Ik heb inderdaad oude spullen (bijna 24 jaar oud) vervangen om gewicht te besparen, de top 3 qua gewichtsbesparing: 
1) Nieuwe Rugzak (2,8 kilo gewichtsbesparing!)
2) Nieuwe Slaapzak (1,5 kilo gewichtsbesparing) 
3) Nieuwe tent (1 kilo gewichtsbesparing) 

IK GEEF DE PEN DOOR AAN: Alma de Jong 

BONUSVRAAG VOOR BERT:
Ik hoor wel eens onder rugzaklopers dat je de beste en handigste kampeerartikelen zelf maakt. Heb jij wel eens iets in elkaar geknutseld, of koop je liever alles? 

Welkom bij de Rugzaklopers. Meld je aan om alle inhoud te bekijken.

Wachtwoord vergeten?