Veel voorkomende
vragen

In onderstaande rubrieken vindt je antwoorden op veelvoorkomende vragen.
Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons.
Je vindt de link in de laatste vraag onder aan deze pagina.

Lid worden kan je, als je een keer vrijblijvend hebt meegelopen. Dit kan tijdens vrijwel alle weekenden. Heb je je keuze op een weekend laten vallen, dan kan je dit via het contactformulier kenbaar maken. Je ontvangt dan alle noodzakelijke informatie over het weekend. De organisator van het weekend wordt ook op de hoogte gesteld van je komst en kan je ter plekke wegwijs maken. Na een weekendje geprobeerd te hebben, heb je een indruk van de sfeer kunnen vormen. Ben je de kennismaking enthousiast en wil je lid worden, dan zal je opnieuw het contactformulier moeten invullen.

Voor de contributie hoef je het Rugzaklopen niet te laten: voor € 8,50 ben je een heel kalenderjaar lid en krijg je toegang tot het ledendeel van de website, viermaal per jaar het clubblad ‘Voetlicht’ via de e-mail en kan je onbeperkt meelopen. Voor € 4,00 extra (in totaal € 12,50 per jaar) ontvang je het clubblad per post (zwart-wit oplage). De kosten tijdens deelname aan een weekend zijn voor eigen rekening. Ondanks dat het verleidelijk is, om je meteen als lid aan te melden, vinden we het belangrijk dat je eerst eens een keertje meeloopt en kennismaakt. Op die manier kan je indruk vormen over de sfeer. Ben je nog geen lid en wil je graag eens meelopen? Neem dan contact op via het contactformulier om informatie over een weekend op te vragen. De organisator weet dan dat jij komt.

Als lid hoef je je in de regel niet aan te melden voor een weekend. Als je zin hebt, dan ga je. Omdat de andere leden hetzelfde doen, is het een verrassing wie je op een weekend tegen gaat komen. Als je op de eerste ochtend buiten gaat ontbijten, zie je vanzelf wie er nog meer gekomen zijn.

Dat hangt ervan af: van het voorspelde weer, van het gebied, van de tijd van het jaar, en van nog veel meer. Een zonnig en aangenaam voorjaarsweekend in Zuid-Limburg trekt meer bezoekers dan een koud en regenachtig winterweekend in de Randstad. Gemiddeld zijn er zo’n 13 deelnemers. Dit is een gemiddelde: het kan met meer dan 20 deelnemers ook gezellig druk zijn. Aan de andere kant komt het ook voor dat er minder dan 5 deelnemers zijn.

De Rugzaklopers zijn niet zo georganiseerd: je komt gewoon wanneer het je uitkomt. We ontmoeten elkaar op de eerste camping. Afhankelijk van wat je de rest van de dag nog allemaal te doen hebt en hoe lang je moet reizen, kom je op een gegeven moment aan op de camping. Als je de Rugzaklopers niet direct ziet staan, meld je je aan bij de beheerder en ga je daarna je tentje opzetten. Als je al aan het eind van de middag of aan het begin van de avond op de camping aankomt kun je eventueel nog je potje gaan koken. De ‘gemiddelde’ Rugzakloper komt ergens in de loop van de avond. Sommigen komen pas na middernacht aan.

De Rugzaklopers zijn niet zo van regels: ook dit mag je zelf bepalen. Veel Rugzaklopers geven de voorkeur aan het openbaar vervoer. Niet alleen is dit goed voor het milieu, ook is het praktisch. De eerste camping wordt meestal zo gekozen dat je er makkelijk met het openbaar vervoer kunt komen. De laatste dag plan je je route gewoon naar een bushalte of treinstation op de door jou gewenste afstand. Je hoeft niet na te denken waar je precies uit gaat komen: ieder station of iedere bushalte is prima. Flexibiliteit is een van de grote voordelen van het openbaar vervoer. Als je met de auto komt, dan zal je die aan het eind van het weekend weer moeten ophalen. Of je loopt de tweede dag terug naar de eerste camping, of je wandelt een stuk en neemt dan het openbaar vervoer terug. Denk in ieder geval van tevoren na over waar je je auto precies neer gaat zetten.

Door de één wel, door de ander niet! Heb je veel tijd op vrijdag en kun je al op tijd in het gebied zijn? De verleiding om dan nog een lekker stuk te gaan wandelen zal dan moeilijk te onderdrukken zijn. Als je in je eentje naar het weekend komt, zal je je eigen route moeten bedenken en vinden. De meeste Rugzaklopers komen in de loop van de avond en lopen min of meer rechtstreeks van het station of de bushalte naar de camping.

De meeste Rugzaklopers ruimen op zondag tijd in om een wandeling te maken. Hoe lang die is, hangt van veel factoren af, zoals vermoeidheid van de wandeling op zaterdag, de lengte van de terugreis en het weer. Een geschikte route valt altijd wel te vinden, of je nu 10, 15 of 20 kilometer wilt wandelen. Heb je op zondag echter nog andere dingen te doen waarvoor je op tijd terug moet zijn? Dan neem je gewoon de kortste route naar de dichtstbijzijnde bushalte of treinstation.

Nee. Soms wordt een weekend georganiseerd om een stukje van een gemarkeerd pad te lopen, zoals een LAW. In de meeste gevallen is dit niet zo en valt er vooraf niet zoveel over de route te zeggen. ’s Ochtends wordt overlegd over de te nemen route. Kaart erbij en uitzoeken hoe je mooi van de ene camping naar de andere camping kunt lopen. Als er veel deelnemers zijn, kunnen verschillende groepen worden gevormd die ieder een andere route kunnen lopen. Let dan op dat je in een groepje terecht komt dat een route wil gaan lopen die past bij jouw ideeën over een prettige afstand!

De meeste leden vinden het gezellig om in een groep te wandelen. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de gewenste wandelafstand worden er ’s ochtends bij het opbreken groepjes gevormd. Als er een groepje vroeg klaar is met opbreken vertrekt die vaak alvast. De groepjes variëren in grootte. Zo’n groepje kan uit 4 personen bestaan maar ook uit 10. Een enkel lid loopt liever alleen. Wil je dat ook? Geen probleem: prettige wandeling en tot op de volgende camping! Dat is wat we bedoelen met vrijheid en respect.

Dat hangt van veel verschillende factoren af. Allereerst natuurlijk de hemelsbrede afstand tussen de campings. Als je niet zo ver wilt lopen, is het verstandig eerst uit te zoeken wat de minimale afstand is die je moet overbruggen tussen de campings. Gebruikelijk is dat de campings zo’n 10 tot 15 kilometer uit elkaar liggen. Hoeveel kilometer je op een dag loopt hangt dan verder af van de route die je neemt. Dat klinkt logisch, maar is wel belangrijk om in de gaten te houden als je je bij een groepje aansluit. De meesten houden het op 20 tot 25 kilometer, maar sommigen vinden het pas vanaf 30 kilometer een leuke afstand. Kom je er in de loop van de dag achter dat de wandeling toch wat te lang gaat worden? Geen probleem: je zoekt gewoon zelf of met een paar anderen die ook niet zo ver willen een kortere route naar de camping.

Je eigen tempo is het enige tempo waarop je echt lekker een dag kunt lopen. Niet iedereen loopt natuurlijk even hard. Dat is op zich ook geen probleem: onderweg op elkaar wachten is de gewoonte. Zijn de verschillen in wandeltempo binnen een groep te groot, dan splitst zich een groepje af dat juist sneller of wat langzamer wil lopen. Ervaring leert dat het gemiddelde tempo zo rond 4,5 km per uur is.

Nee, iedereen zorgt voor zijn of haar eigen maaltijd en kookt die op zijn of haar eigen brandertje. Vaak is er geen gelegenheid om overdag boodschappen te doen dus draag je de ingrediënten de hele dag in je rugzak. Geen inspiratie voor een lekkere, lichte maaltijd? Maak een rondje langs de branders voor suggesties! Of neem de presentatie door over ‘Eten uit je rugzak’ die tijdens de Fiets- en Wandelbeurs door een van onze leden is gegeven.

Hoeveel je eet is iets persoonlijks. Houd er rekening mee dat je tijdens het wandelen met de rugzak meer energie verbruikt dan tijdens een dag op kantoor. Hier moet je de hoeveelheid die je eet op aanpassen. Normaal gesproken neem je twee ontbijtjes, twee lunches en een avondmaaltijd mee. Wanneer je vrijdagavond op de camping eet komt daar een tweede avondmaaltijd bij. Daarnaast is het handig om iets van repen of noten bij je te hebben tegen de opkomende trek. Iets lekker voor bij de koffie of thee is ook niet te versmaden.

De weekenden vormen ons hart van de club en worden door de leden zelf georganiseerd. Een weekend organiseren houdt in dat je voor de vrijdag- en de zaterdagavond een kampeerplek regelt en de weekendaankondiging schrijft voor op de website en in het clubblad Voetlicht. Tijdens het weekend zelf, int de organisator het geld bij de deelnemers en rekent af met de camping. Binnen de Rugzaklopers is er een aanspreekpunt, de weekendcoördinator, die de initiatieven coördineert. Als je als lid een weekend wilt organiseren, je hebt vragen of twijfels hierover: overleg met weekendcoördinator die zal je graag willen ondersteunen!

Nee, er worden geen dagwandelingen georganiseerd. De Rugzaklopers organiseren alleen meerdaagse tochten. Als je liever dagwandelingen wilt maken, zul je op zoek moeten naar een andere club. Kijk eens op de sites van de wandelpool of weekendhike.

Ja, maar met mate. Het gros van de tochten die de Rugzaklopers organiseren is in ons mooie Nederland. Een aantal maal per jaar staat er een uitstapje over de grens op de agenda. Om de reistijd efficiënt te gebruiken zijn dit meestal de langere weekenden. Populaire buitenlandse bestemmingen zijn de Eifel en de Belgische en Luxemburgse Ardennen.

Ons uitgangspunt is dat iedereen zelfstandig moet kunnen kamperen en wandelen. We gaan ervan uit dat je tenminste 18 jaar oud bent. Hoe lang je door wilt gaan met het wandelen met de rugzak bepaal je zelf. De oudste actieve leden zijn over de 70 jaar.

Onder begeleiding zijn kinderen ook welkom. Uitgangspunt blijft natuurlijk dat de afstand tussen de campings wandelend wordt overbrugd. Dit kan natuurlijk prima in een kinderwagen of bolderkar. Meestal wordt er jaarlijks een weekend georganiseerd met een korte afstand tussen de campings om het wandelen met de kinderen aantrekkelijker te maken.

Dat hangt in de eerste plaats van de hond en het baasje af: de hond moet zich rustig kunnen gedragen en de baas moet controle over zijn hond hebben. Als dit zo is, dan zijn honden wat de Rugzaklopers betreft welkom. Maar eigenlijk gaan wij daar niet over: we zijn namelijk op campings te gast die hun eigen regels hebben. Het baasje moet zelf vooraf uitzoeken of zijn hond op de campings welkom is. Dit is niet overal zo! Onderweg let het baasje uiteraard op of er niet in gebieden gelopen wordt waar honden niet welkom zijn, en wordt een aanlijngebod gerespecteerd.

We gaan ervan uit dat je selfsupporting bent; alles wat je denkt nodig te hebben aan eten, drinken en kampeeruitrusting neem je zelf mee: rugzak, tent, matje, slaapzak, brander, brandstof, pannetjes, mok, hoofdlampje, eten, koffie/thee, kleding, gepast schoeisel, toiletspullen, kaartmateriaal, enzovoorts. Veel kleine dingen die ieder op zich niet veel wegen blijken bij elkaar toch best zwaar te zijn. Zorg ervoor dat je rugzak niet te zwaar wordt. Of zoals we bij de Rugzaklopers zeggen: alles wat je thuis laat, is mooi meegenomen!

Alles kan, maar dit moet je wel zelf regelen. De beste manier is om dit via ons Forum te regelen.

De Rugzaklopers organiseren geen cursussen, maar de meeste leden zijn enthousiast over hun hobby. Ieder weekend is er wel iemand te vinden die je met veel plezier de basisbeginselen (en meer) achter kaart en kompas uit kan en wil leggen. Tijdens de wandeling kun je dan gelijk het geleerde in de praktijk brengen. Vraag dit tijdens het weekend dus aan je mede wandelgenoten. Het is wel handig als je dan zelf kaart en kompas bij je hebt. Ook binnen de Rugzaklopers wordt de GPS steeds meer gebruikt. Hiervoor geldt hetzelfde als voor kaart en kompas: vraag tijdens de wandeling je tochtgenoten naar de ins en outs.

Wij zijn een vereniging die vrijheid en respect hoog in het vaandel heeft staan en daarom weinig regels nodig heeft. Een belangrijke leidraad vormt de zogenaamde ‘countryside code’. Hieronder de belangrijkste punten:

Wij zijn een vereniging die vrijheid en respect hoog in het vaandel heeft staan en daarom weinig regels nodig heeft. Een belangrijke leidraad vormt de zogenaamde ‘countryside code’. Hieronder de belangrijkste punten:

+ Respecteer elkaar.
+ Gedraag je als gast.
+ Voorkom overlast in welke vorm dan ook.
+ Beperk open vuur tot de daartoe bestemde plaatsen en waak voor de risico’s.
+ Sluit hekken die je passeert.
+ Steek akkers in ganzenpas over, lopend langs de rand.
+ Houd honden aangelijnd in de nabijheid van vee of boerderijen.
+ Vermijd beschadigingen aan heggen, prikkeldraad of andere erfafscheidingen.
+ Laat geen afval achter.
+ Ga zuinig om met water en watervoorzieningen.
+ Laat flora en fauna met rust; respecteer stiltegebieden.
+ Geniet van het landschap en het leven op het land.
+ Wees aanspreekbaar op het naleven van deze code.

Je kan je vraag stellen via het contactformulier !