Over ons

We zijn een vereniging met ongeveer 250 leden, welke verspreid wonen over heel Nederland en variëren in leeftijd van 18 tot 80+. We hebben er plezier in om met een bepakte rugzak door mooie landschappen te wandelen. Ieder overnacht in zijn of haar eigen trekkers-tentje en draagt die dus ook zelf mee. Het wandelen is niet op prestatie gericht, maar heeft een recreatief karakter. De wandelweekends worden door de leden zelf georganiseerd. We lopen en kamperen in elk seizoen, het hele jaar door dus. Eens per kwartaal komt ons clubblad “Voetlicht” uit. Hierin staan o.a. de weekend-agenda, weekend-verhalen en andere informatie over het reilen en zeilen van de club.

Wandelen en kamperen met rugzak

Gedurende een weekend wandelen we vaak in kleine groepjes. We zoeken een mooie route, zoveel mogelijk door het groen en onverhard; soms met hulp van kaart en kompas. Overnachten doen we op mini-campings bij de boer, bij Staatsbosbeheer of op een paalkampeerplaats. Het vrijdagavondadres is in principe goed bereikbaar met het openbaar vervoer en vaak kun je op de vrijdag al een leuke route naar de camping lopen. De gemiddelde afstand op een zaterdag varieert, sommigen lopen 15 km anderen 25 km. ’s Zondags lopen we nog een route van 8 – 12 km richting een NS station ( of een aansluiting met het streekvervoer) terwijl de ander ervoor kiest om terug naar de vrijdag camping te lopen (waar de auto nog staat), net wat je zelf wilt. Tijdens de langere voorjaarsweekends (Hemelvaart, Pinksteren) wandelen we ook regelmatig in het buitenland.

Kosten

De kosten van een weekend bestaan voor een groot deel uit de reiskosten. Door carpoolen of gebruik te maken van samen reis korting is het soms mogelijk die nog aardig te drukken. De kampeerkosten bedragen meestal tussen €7,50 – €12,50 per nacht. Wat je onderweg uitgeeft bepaal je zelf. Soms wordt er ergens koffie gedronken. ’s Avonds doen we weleens een kroeg aan, als die tenminste in de buurt is.

Wat heb je nodig voor een Rugzaklopers-weekend?

Stevige schoenen, rugzak, tent, slaapzak, slaapmatje, brander, pannetjes, mok, zaklamp, kleding die geschikt is voor het seizoen, ontbijt (voor 2 dagen), lunch (voor 2 dagen), avondeten, hapjes voor onderweg etcetera. Alles wat je denkt nodig te hebben aan eten, drinken en kampeeruitrusting neem je zelf mee.

Maar: alles wat je thuis laat is mooi meegenomen.

Countryside Code

Wij respecteren de countryside code:

+ Respecteer elkaar.
+ Gedraag je als gast.
+ Voorkom overlast in welke vorm dan ook.
+ Beperk open vuur tot de daartoe bestemde plaatsen en waak voor de risico’s.
+ Sluit hekken die je passeert.
+ Steek akkers in ganzenpas over, lopend langs de rand.
+ Houd honden aangelijnd in de nabijheid van vee of boerderijen.
+ Vermijd beschadigingen aan heggen, prikkeldraad of andere erfafscheidingen.
+ Laat geen afval achter.
+ Ga zuinig om met water en watervoorzieningen.
+ Laat flora en fauna met rust; respecteer stiltegebieden.
+ Geniet van het landschap en het leven op het land.
+ Wees aanspreekbaar op het naleven van deze code.

(zie ook http://www.naturalengland.org.uk/ourwork/enjoying/countrysidecode, met dank aan de Britse wortels van onze club)