^ Naar Boven

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op een aantal vragen over De Rugzaklopers. Staat je vraag er niet tussen? Vul dan het contactformulier in. Gaat je vraag niet over onze vereniging, maar over de uitrusting die je kunt gebruken om te gaan Rugzaklopen? Kijk dan op het forum op deze website.

Wat kost het lidmaatschap en wat krijg je er voor?

Allereerst: word niet gelijk lid, maar wandel eens een of twee keer vrijblijvend mee! Klik naar de agenda, zoek een weekend uit dat je aanstaat en meld je aan via het contactformulier! Voor de contributie hoef je het Rugzaklopen niet te laten: voor €12,50 ben je een heel jaar lid (of €8,50 zonder papieren clubblad). Via de contributie krijg je toegang tot onze wandelagenda en kun je zo vaak mee als je wilt. Vier maal per jaar ontvang je ons clubblad Voetlicht met alle aankondigingen voor de komende maanden en met je toegang tot het ledendeel van deze site kun je alle informatie ook online raadplegen. Als je mee gaat op een tocht betaal je zelf al je kosten: de reis erheen, kampeergeld, drankjes onderweg en de reis terug.

Moet ik me aanmelden voor een weekend?

Als lid hoef je je niet aan (of af) te melden voor een weekend. Als je zin hebt, dan ga je gewoon. Omdat de andere leden hetzelfde doen is het een verrassing wie je op een weekend tegen gaat komen. Als je op de eerste ochtend buiten gaat ontbijten zie je vanzelf wie er nog meer gekomen zijn. Ben je nog geen lid en wil je graag eens meelopen? Neem dan contact op via het contactformulier om informatie over een weekend op te vragen. De organisator weet dan dat jij komt.

Hoeveel mensen komen er naar een weekend?

Dat hangt er vanaf: van het voorspelde weer, van het gebied, van de tijd van het jaar, en van nog veel meer. Een zonnig en aangenaam voorjaarsweekend in Zuid-Limburg trekt meer bezoekers dan een koud en regenachtig winterweekend in de randstad. Gemiddeld zijn er zo’n 10 deelnemers. Dit is een gemiddelde: het kan met meer dan 20 deelnemers ook gezellig druk zijn. Aan de andere kant komt het ook voor dat er minder dan 5 deelnemers zijn.

Hoe laat en waar verzamelen jullie vrijdagavond?

De Rugzaklopers zijn niet zo georganiseerd: je komt gewoon wanneer het je uitkomt. We ontmoeten elkaar op de eerste camping. Afhankelijk van wat je de rest van de dag nog allemaal te doen hebt en hoe lang je moet reizen, kom je op een gegeven moment aan op de camping. Als je de Rugzaklopers niet direct ziet staan, meld je je aan bij de beheerder en ga je daarna je tentje opzetten. Als je al aan het eind van de middag of aan het begin van de avond op de camping aankomt kun je eventueel nog je potje gaan koken. De ‘gemiddelde’ Rugzakloper komt ergens in de loop van de avond. Sommigen komen pas na middernacht aan.

Zal ik met de auto of met het openbaar vervoer komen?

De Rugzaklopers zijn niet zo van regels: ook dit mag je zelf bepalen. De meeste Rugzaklopers geven de voorkeur aan het openbaar vervoer. Niet alleen is dit goed voor het milieu, ook is het erg praktisch. De eerste camping wordt zo gekozen dat je er makkelijk met het openbaar vervoer kunt komen. De laatste dag plan je je route gewoon naar een bushalte of treinstation op de door jou gewenste afstand. Je hoeft niet na te denken waar je precies uit gaat komen: ieder station of iedere bushalte is prima. Flexibiliteit is een van de grote voordelen van het openbaar vervoer. Als je met de auto komt, dan zul je die aan het eind van het weekend weer moeten ophalen. Of je loopt de tweede dag terug naar de eerste camping, of je wandelt een stuk en neemt dan het openbaar vervoer terug. Denk in ieder geval van tevoren na over waar je je auto precies neer gaat zetten.

Wordt er op vrijdag al gewandeld?

Door de een wel, door de ander niet! Heb je veel tijd op vrijdag en kun je al op tijd in het gebied zijn? De verleiding om dan nog een lekker stuk te gaan wandelen zal dan moeilijk te onderdrukken zijn. Als je in je eentje naar het weekend komt, zul je dan dus je eigen route moeten bedenken en vinden. De meeste Rugzaklopers komen in de loop van de avond en lopen min of meer rechtsstreeks van het station of de bushalte naar de camping.

Wordt er op zondag ook nog gewandeld?

Door de een wel, door de ander niet. De meeste Rugzaklopers ruimen op zondag tijd in om een wandeling te maken. Hoe lang die is hangt van veel factoren af, zoals vermoeidheid van de wandeling op zaterdag, de lengte van de terugreis, en het weer. Een geschikte route valt altijd wel te vinden, of je nu 10, 15 of 20 kilometer wilt wandelen. Heb je op zondag echter nog andere dingen te doen waarvoor je op tijd terug moet zijn? Dan neem je gewoon de kortste route naar de dichtsbijzijnde bushalte of treinstation.

Is de wandelroute vooraf bekend?

Nee. Soms wordt een weekend georganiseerd om een stukje van een gemarkeerd pad te lopen, zoals een LAW. In de meeste gevallen is dit niet zo en valt er vooraf niet zoveel over de route te zeggen. ’s Ochtends wordt overlegd over de te nemen route. Kaart erbij en uitzoeken hoe je mooi van de ene camping naar de andere camping kunt lopen. Als er veel deelnemers zijn kunnen verschillende groepen worden gevormd die ieder een andere route kunnen lopen. Let dan op dat je in een groepje terecht komt dat een route wil gaan lopen die past bij jouw ideeën over een prettige afstand!

Lopen jullie in een groep?

De meeste leden vinden het gezellig om in een groep te wandelen. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de gewenste wandelafstand worden er ’s ochtends bij het opbreken groepjes gevormd. Als er een groepje vroeg klaar is met opbreken vertrekt die vaak alvast. De groepjes variëren in grootte. Zo’n groepje kan uit 4 personen bestaan maar ook uit 10. Een enkel lid loopt liever alleen. Wil je dat ook? Geen probleem: prettige wandeling en tot op de volgende camping!

Hoeveel kilometer wordt er per dag gewandeld?

Dat hangt van veel verschillende factoren af. Allereerst natuurlijk de hemelsbrede afstand tussen de campings. Als je niet zo ver wilt lopen is het dan ook verstandig eerst uit te zoeken wat de minimale afstand is die je moet overbruggen tussen de campings. Gebruikelijk is dat de campings zo’n 10 tot 15 kilometer uit elkaar liggen. Hoeveel kilometer je dan op een dag loopt hangt dan verder vooral af van de route die je neemt. Dat klinkt logisch, maar is wel belangrijk om in de gaten te houden als je je bij een groepje aansluit. De meeste anderen houden het liever op 20 tot 25 kilometer, maar sommigen vinden het pas vanaf 30 kilometer een leuke afstand. Kom je er in de loop van de dag achter dat de wandeling toch wat te lang gaat worden? Geen probleem: je zoekt gewoon zelf of met een paar anderen die ook niet zo ver willen een kortere route naar de camping.

Wat is het wandeltempo?

Je eigen tempo is het enige tempo waarop je echt lekker een dag kunt lopen. Niet iedereen loopt natuurlijk even hard. Dat is op zich ook geen probleem: onderweg op elkaar wachten is de gewoonte. Zijn de verschillen in wandeltempo binnen een groep te groot, dan spiltst zich een groepje af dat juist sneller of wat langzamer wil lopen.

Wordt er een gezamenlijke maaltijd gekookt?

Nee, iedereen zorgt voor zijn of haar eigen maaltijd en kookt die op zijn of haar eigen brandertje. Vaak is er geen gelegenheid om overdag boodschappen te doen dus draag je de ingrediënten de hele dag in je rugzak. Geen inspiratie voor een lekkere maar lichte maaltijd? Maak een rondje langs de branders voor suggesties!

Hoeveel eten moet ik meesjouwen voor een Rugzaklopers weekend?

Hoeveel je eet is iets persoonlijks. Houd er rekening mee dat je tijdens het wandelen met de rugzak meer energie verbruikt dan tijdens een dag op kantoor. Hier moet je de hoeveelheid die je eet op aanpassen. Normaal gesproken neem je twee ontbijtjes, twee lunches en een avondmaaltijd mee. Wanneer je vrijdagavond op de camping eet komt daar een avondmaaltijd bij. Daarnaast is het handig om iets van repen of noten bij je te hebben tegen de opkomende trek. Iets lekker voor bij de koffie of thee is ook niet te versmaden.

Wie organiseert de weekenden?

De weekenden worden door de leden zelf georganiseerd. Een weekend organiseren houdt in dat je voor de vrijdag- en de zaterdagavond een kampeerplek regelt en een aankondiging schrijft voor op de website en in het clubblad Voetlicht. Binnen de Rugzaklopers is er een persoon die de initiatieven coördineert en zorgt voor een mooie spreiding door het jaar heen. Als je iets wilt organiseren, neem dan met de weekendcoördinator contact op.

Organiseren jullie ook dagwandelingen?

Nee, er worden geen dagwandelingen georganiseerd. De Rugzaklopers organiseren alleen meerdaagse tochten. Als je liever dagwandelingen wilt maken zul je op zoek moeten naar een andere club. Kijk eens op de sites van de wandelpool of weekendhike.

Organiseren jullie ook weekenden/weken in het buitenland?

Ja, maar met mate. Het gros van de tochten die de Rugzaklopers organiseren is in ons mooie Nederland. Een aantal maal per jaar staat er een uitstapje over de grens op de agenda. Om de reistijd efficient te gebruiken zijn dit meestal iets langere tochten. Populaire buitenlandse bestemmingen zijn de Eifel en de Belgische en Luxemburgse Ardennen.

Is er een leeftijdsgrens om mee te mogen lopen?

Ons uitgangspunt is dat iedereen zelfstandig moet kunnen kamperen en wandelen. We gaan ervan uit dat je tenminste 18 jaar oud bent. Hoe lang je door wilt gaan met het wandelen met de rugzak bepaal je zelf. De oudste actieve leden zijn rond de 70.

Mogen mijn kinderen ook mee?

Onder begeleiding zijn kinderen ook welkom. Uitgangspunt blijft natuurlijk dat de afstand tussen de campings wandelend wordt overbrugd. Dit kan natuurlijk prima in een kinderwagen of bolderkar. Een van de ouders organiseert ieder jaar een weekend met een korte afstand tussen de campings om het trekken met de kinderen makkelijker te maken.

Mag mijn hond ook mee?

Dat hangt in de eerste plaats van de hond en het baasje af: de hond moet zich rustig kunnen gedragen en de baas moet controle over zijn hond hebben. Als dit zo is, dan zijn honden wat de Rugzaklopers betreft welkom. Maar eigenlijk gaan wij daar niet over: we zijn namelijk op campings te gast die hun eigen regels hebben. Het baasje moet zelf vooraf uitzoeken of zijn hond op de campings welkom is. Dit is niet overal zo! Onderweg let het baasje uiteraard op of er niet in gebieden gelopen wordt waar honden niet welkom zijn, en wordt een aanlijngebod gerespecteerd.

Wat moet ik allemaal meebrengen?

Iedereen neemt zijn eigen spullen mee die hij of zij nodig heeft of nodig denkt te hebben voor een weekendje wandelen en kamperen. Tent, matje, slaapzak, brander, pannen, eten, koffie/thee, kleding, toiletspullen, enzovoorts! Er past veel in een rugzak. Veel kleine dingen, die ieder op zich niet veel wegen blijken bij elkaar toch best zwaar te zijn. Zorg er voor dat je rugzak niet te zwaar wordt. Of zoals we bij de Rugzaklopers zeggen: alles wat je thuis laat, is mooi meegenomen!

Kan ik ook spullen lenen?

Alles kan, maar dit moet je wel zelf regelen. In het forum kun je eventueel een oproep plaatsen.

Kan iemand mij leren omgaan met kaart en kompas?

De Rugzaklopers organiseren geen cursussen, maar de meeste leden zijn enthousiast over hun hobby. Ieder weekend is er wel iemand te vinden die je met veel plezier de basisbeginselen (en meer) achter kaart en kompas uit kan en wil leggen. Tijdens de wandeling kun je dan gelijk het geleerde in de praktijk brengen. Vraag dit tijdens het weekend dus aan je mede wandelgenoten. Het is wel handig als je dan zelf kaart en kompas bij je hebt. Ook binnen de Rugzaklopers wordt de GPS steeds meer gebruikt. Hiervoor geldt hetzelfde als voor kaart en kompas: vraag tijdens de wandeling je tochtgenoten naar de ins en outs.

.